KHASIAT DAUN MORINGGA

          

                         Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

                                                      Daun moringga mengandungi:
7 x vitamin C pada jeruk 4 x calcium pada susu 4 x vitamin A pada wortel 2 x protein pada susu 3 x potasium pada pisang

Organisasi ini juga menobatkan moringga sebagai pohon ajaib setelah melakukan studi dan menemukan bahawa tumbuhan ini berjasa sebagai penambah kesihatan berharga murah selama 40 tahun ini di negara-negara termiskin di dunia. Pohon ini memang tersebar luas di padang-padang Afrika, Amerika Latin, dan Asia. National Institute of Health (NIH) pada 21 Maret 2008 mengatakan, bahwa pohon moringga “Telah digunakan sebagai ubat oleh berbagai kelompok etnis asli untuk mencegah atau mengubati lebih dari 300 jenis penyakit. Tradisi pengubatan ayurveda India kuno menunjukkan bahawa 300 jenis penyakit dapat diubati dengan daun moringa oleifera.

daun moringga meningkatkan energi secara alami dan merupakan sumber nutrisi yang luar biasa. Meningkatnya energi setelah meminum daun moringaa tidak terjadi karena gula, sehingga berlangsung untuk waktu yang lama. Orang-orang yang meminum daun moringga setiap hari mengaku bahwa luka inpeksi mereka sembuh, membatasi pertumbuhan tumor, ada pengurangan rasa sakit karena radang sendi, tekanan darah terkontrol, mengembalikan keremajaan kulit dan akhirnya mereka memiliki pertahanan yang lebih kuat terhadap penyakit.

Khasiat lain yang dimiliki daun moringga adalah kemampuannya untuk menenangkan sistem syarat pada otak karena mengandung GABA yang bersifat neorotransmiter, menurunkan tekanan darah dan meningkatkan kualitas tidur. daun moringga pun memiliki efek detoksifikasi yang dapat mengeluarkan racun dalam tubuh.

       
 Fakta penting berkenaan daun ini: 
  • Khasiat daun ini kurang diketahui oleh masyarakat Melayu, mungkin kerana ianya tidak berasal dari negara malaysia.
  • daun ini telah dikaji dengan teliti oleh Negara barat dan Pertubuhan seperti ”Trees for Life’ dan pertubuhan gereja ’Church World Service and Education Concerns for hunger’ dan mereka telah mengambil pakai daun ini untuk menolong rakyat negara miskin disamping menyebar agama mereka.
  • Mengikut kajian negara barat daun ini adalah ‘food supplement’ termurah.
  • mempunyai:- 
    1. khasiat vitamin A yang lebih tinggi dari lobak merah (carrot),
    2. lebih banyak zat besi dari bayam,
    3. lebih banyak vitamin C dari limau,
    4. lebih banyak kalsium dari susu,
    5. lebih banyak potassium dari pisang
    6. dan kualiti proteinnya setanding dengan telur dan susu.
    • Pengkaji barat telah mentakrifkan daun ini sebagai daun yang paling berguna kepada manusia dan dipanggil ‘miracle tree’
    • daun ini dikatakan mempunyai protein yang senang di hadam
    • Mengikut kajian pemakanan, orang yang mengamalkan memakan daun dan buah pokok ini kurang berisiko kena penyakit kanser. 
    • Meningkatkan Pertahanan Alami tubuh.
    • Menyediakan nutrisi untuk mata dan otak.
    • Meningkatkan metabolisme tubuh dengan kandungan bahan alaminya.
    • Mendorong perbaikan struktur sel dalam tubuh.
    • Meningkatkan serum alami kolesterol.
    • Menghilangkan munculnya keriput dan garis-garis halus di permukaan wajah.
    • Meningkatkan dan menormalisasi fungsi hati dan ginjal.
    • Memperindah kulit.
    • Meningkatkan energi non gula.
    • Meningkatkan pencernaan.
    • Bertindak sebagai antioksidan.
    • Meningkatkan sistem kekebalan tubuh.
    • Meningkatkan sistem peredaran darah yang sehat.
    • Anti-inflamasi alami.
    • Secara umum memberikan perasaan sehat dan bugar.
    • Menstabilkan kadar gula normal dalam tubuh.
    • Menimbulkan perasaan sehat, bugar dan berenerg

    Kegunaan sebagai makanan:
    • Semua bahagian pokok ini boleh dimakan dan berguna tetapi tidak digalakkan makan akarnya oleh kerana ada alkaloid.spirichin
    • Daun basah boleh dimasak pelbagai cara
    • Daun kering boleh disimpan lama tanpa hilang khasiat
    • Buah muda boleh dimasak macam sayur
    • ditaburkan langsung dalam makanan seperti nasi, nasi goreng, bubur, sayur dll.., taburkan 1 sudu  teh serbuk daun moringga dalam makanan yang kita konsumsi pada bila sarapan, makan siang dan makan malam. harap diperhatikan akan ada rasa dan aroma khas moringga dalam makanan yg telah dicampurkan, banyak tidaknya sangat tergantung selera kita terhadap rasa dan aroma khas tsb.
    • Dicampurkan dalam juice buah-buahan seperti alpukat, jeruk, melon, tomato dll.., campurkan 1 sudu teh untuk setiap gelas juice
    •  Dicampurkan dalam susu dan madu 
    • Dicampurkan dalam resepi makanan seperti kuih, pudding, agar-agar 
    • daun ini dapat mengubati:
    •  1. diabetes
      2. kolesterol
      3. hipertensi
      4. penyakit kulit
      5. sariawan
      6. alergi
      7. sakit mata
      8. reumatik, nyeri, pegal linu
      9. penyakit kuning
      10. sebagai antioksidan yang baik
      11.kencing manis
      12.anemia
      13.mengurangkan berat badan yg berlebihan
      14.menguatkan minda

       banyaaak lagi khasiatnya 
    • Semoga bermanfaat…aminn ^_^